dinsdag 5 november 2013

The skin thing: De ingrediëntenlijst

Brace yourself, a loooong article is coming....
Ingrediëntenlijsten van make-up, zalfjes en smeerseltjes zijn vaak moeilijk te begrijpen. Om jullie en mezelf wat te helpen heb ik deze handleiding opgesteld zodat je weet welke producten je best niet kan gebruiken en welke een goede invloed kunnen hebben op je huid. Voor alle duidelijkheid ik ben geen expert en ik weet zeker niet alles maar ik zal proberen jullie zo goed mogelijk te informeren.

Als je op zoek gaat naar een product dat ideaal voor jouw huid is en de ingrediëntenlijst wat beter bestudeert, dan moet je weten dat ingrediënten bovenaan de lijst het grootste aandeel hebben in dat product. Er kan op de verpakking van het product wel in grote letters staan: bevat arganolie maar als arganolie dan helemaal op het einde van de lijst staat heeft het eigenlijk niet meer zo'n groot aandeel in het product en bijgevolg ook minder invloed op je huid.



Tea Tree Olie: Deze olie is een etherische olie gemaakt van de bladeren van de theeboom. Het werkt ontsmettend, is een middeltje tegen wratten, werkt tegen schimmelnagels en acne. Je kan het in je shampoo mengen tegen roos en het verlicht de jeuk van insectenbeten. Zelf gebruik ik het om ingegroeide haartjes te verminderen.


kokosnootolie: Dit is een goede vervanger voor boter in de keuken maar het kan ook gebruikt worden voor allerlei beauty-doeleinden. Deze olie kan namelijk in het haar of de huid binnendringen en voed ze. Ik gebruik het ongeveer 1 keer in de week als een haarmasker, laat het de hele nacht inwerken en was dan 's ochtends mijn haar. Je kan het ook perfect als handcrème, dagcrème, natuurlijke lippenbalsem, nagelriemolie en tegen jeuk en infecties gebruiken.



Arganolie: Arganolie is rijk aan oliezuur en linolzuur, deze bestanddelen beschermen de huid en vergroten haar weerstand. Deze olie heeft een hoge concentratie aan vitamine E wat helpt tegen huidveroudering. Hij zorgt er ook voor dat de doorlaatbaarheid van de huid verhoogt, is heel vochtinbrengend en herstelt en beschermt de huid tegen extreme omstandigheden. Het helpt ook nog tegen haarverlies, acne, rimpels, roos,... Een echte wonderolie dus...


Shea Boter: Shea boter wordt gemaakt van de noten van de karitéboom en bevat een hoge concentratie aan onverzeepbare delen. Deze delen kunnen niet omgezet worden in uitdrogende of irriterende elementen. Verder bevat het: allantine dit bevordert het genezingsproces, kaneelzuur wat de huid beschermd tegen UB-stralen en vitamine E wat een antioxidant is, beschermt tegen UVB-stralen en vocht vasthoud. Het bevat ook vitamine A, deze vitamine zorgt voor een betere celdeling, herstelt wondjes en verbetert de huiddikte.


Zoete Amandelolie: Deze olie zorgt voor een diepe voeding van het haar en de huid. Amandelolie kan ook voor het gezicht gebruikt worden, al raad ik dat niet aan voor de vettige huidjes onder ons.
Je kan het ook als een oogcrème gebruiken voor de droogtelijntjes en donkere kringen tegen te gaan.
Persoonlijk geloof ik niet in wondermiddeltjes die je haar opeens sneller doen groeien maar deze olie schijnt het te doen en voed je haar daarbij nog eens. Het zorgt ook voor een mooiere glans, maakt de puntjes gladder en verlicht de jeuk van een droge hoofdhuid.
Verder kan je het ook nog gebruiken tegen striemen doordat de olie een natuurlijke weerbaarheid tegen scheuren creëert.
Wanneer je een allergie hebt voor noten blijf je beter weg van deze olie want dan kan het irritaties op de huid veroorzaken.


Aloe Vera: Nog zo'n natuurlijk wondermiddeltje, aloe vera houdt de huid glad en soepel, stimuleert de celstofwisseling, werkt aansterkend en beschermend,  bevordert de algemene vochtcirculatie en verhindert daarmee vroegtijdige veroudering van de huiden het verkoelt en kalmeert de huid. 
Deze zomer heb ik gewoon natuurlijke aloe vera gebruikt toen ik verbrand was en ik moet zeggen dat ik anders toch wel rapper vervel. 

Hyaluronzuur: Het is een lichaamseigen stof die een positieve werking heeft op de huid en de gewrichten. Wanneer we ouder worden verliest de huid zijn natuurlijke hyaluronzuur en zo krijgen we rimpels, je kan dit een beetje tegengaan door crèmes die hyarulonzuur bevatten te gebruiken. Hyaluronzuur is ook een goede vochtinbrengende stof en helpt bij oneffenheden.

Sulfaten: Sulfaten worden in zeep en schuimende producten gebruikt en zijn niet goed voor gekleurd haar omdat het de kleur sneller laat vervagen.
Sulfaten verwijderen de beschermende laag olie rond het haar of op de huid waardoor die gemakkelijker beschadigd worden. Dit kan zorgen voor ofwel heel droog haar of een hele droge huid of net het omgekeerde vet haar en een vette huid door overcompensatie. Je kan sulfaten in de ingrediëntenlijst terugvinden onder de naam SLS of SLES

Parabenen: Dit zijn bewaarmiddelen en ze zitten in heel veel producten.
De laatste jaren is er heel wat te doen rond parabenen omdat het bewezen is dat parabenen door de huid kunnen dringen en weefsel kunnen vormen.The Journal of Steriod Biochemistry and Molecular Biology heeft in dat onderzoek ook bewezen dat het de productie van oestrogeen beïnvloed.  Sommige mensen zien dit als een teken dat ze verantwoordelijk zijn voor borstkanker maar het is natuurlijk aan jou om te beslissen wat je er van gelooft.
Natuurlijk kan je ook allergisch zijn aan parabenen en dan reageert je huid als het ermee in contact komt.


Minerale Olie: Dit hoort zeker op het te vermijden lijstje! Minerale olie is een aardolie- of petroleumproduct zoals plastiek, dat kan al niet goed zijn hè... Het wordt in veel schoonheidsproducten  als opvulmiddel gebruikt.
Wanneer je minerale olie gebruikt op je gezicht vormt het een soort barrière tussen de huid en de buitenwereld, de huid kan dus niet meer ademen en zo wordt ze lui. Op lange termijn kan dit ervoor zorgen dat wanneer je stopt met producten met minerale olie in, je huid enorm verslecht.

Siliconen: Deze worden vaak in haarverzorging gebruikt omdat ze je haar zacht maken door er een laagje omheen te leggen. Dit laagje sluit het haar dus af van de buitenwereld en daardoor kan je haar zwaar worden.
Siliconen in make-up en huidverzorging heeft een gelijkaardig doel: namelijk de huid gladder doen lijken. Ook hier sluit het de huid af van de buitenwereld, zo blijft het vocht binnen maar heb je ook kans op verstoppingen.

Zo nu weten jullie wat beter wat je wel en niet tussen de ingrediënten van je producten wil weervinden, een lang en saai artikel, maar je leert er wel wat van.
Ik beloof jullie dat mijn volgend artikel wat leuker zal zijn!

Xx Aurelie




Geen opmerkingen:

Een reactie posten